Sycąca, aromatyczna, ma jednak jedną wadę - bezwzględnie się nią pobrudzisz! A może to zaleta? Kanapka Sloopy Joe to połączenie burgera i klasycznego sosu bolońskiego. W Stanach Zjednoczonych już zrobiła furorę, w Polsce dopiero zdobywa popularność. Jak smakuje Sloopy Joe i czy można ją przygotować w domu? Sprawdź!
Niechlujna Kanapka
Sloopy Joe to w tłumaczeniu na język polski po prostu “Niechlujny Jaś”. Nazwa okazuje się wyjątkowo adekwatna do formy kanapki oraz zdarzeń, które niewątpliwie staną się Twoim udziałem podczas jej jedzenia. Z tego oryginalnego burgera będzie wyciekał sos, którym w najlepszym wypadku pobrudzisz tylko ręce. W najgorszym - wszystko wokół, łącznie z sąsiadem.
Niechlujna kanapka to jeden z amerykańskich klasyków. Wyglądem przypomina burgera i w zasadzie jest jego odmianą. Różnica polega na sposobie przyrządzenia mięsa oraz użytych sosach i dodatkach. Według różnych źródeł, Sloopy Joe wywodzi się z kuchni kubańskiej lub hiszpańskiej i jest znany na całym świecie pod różnymi nazwami, w różnych odmianach.
Bogate wnętrze Sloopy Joe
W kanapce Sloopy Joe zamiast klasycznego burgerowego kotleta znajduje się mielona wołowina przygotowana z sosem z cebuli i pomidorów. Podaje się ją w bułce pszennej dedykowanej burgerom. W zależności od upodobań, Sloopy Joe może zawierać wyłącznie farsz lub być urozmaicony różnymi dodatkami, np. sałatą, ogórkiem konserwowym, cebulą i oczywiście serem Cheddar.
Kanapkę Sloopy Joe można podawać z dodatkami, np. frytkami klasycznymi lub z batatów, chrupiącą sałatką colesław itp.
Jak przygotować Sloopy Joe w domu?
Przyrządzenie Sloopy Joe we własnej kuchni wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Cały proces zajmie nie więcej niż 30 minut. Ważne, by wybrać wysokiej jakości wołowinę i najlepiej samodzielnie ją zmielić przed smażeniem. Nie ma tu miejsca na gotowce - mięsa do Niechlujnej Kanapki nie znajdziesz w formie mrożonej w marketowych lodówkach, jak ma to miejsce w przypadku kotletów na klasyczne burgery. W domowym Sloopy Joe warto wykorzystać sos worcestershire i musztardę.
Na rozgrzanej patelni smaż mieloną wołowinę, aż zmieni kolor. Wlej sos, dodaj celuję pokrojoną w kostkę, pomidory (lub przecier pomidorowy) i musztardę. Podsmaż chwilę i dodaj odrobinę wody, a następnie smaż na wolnym ogniu przez około 20 minut. Teraz wystarczy tylko podgrzać bułki, ułożyć dodatki i gotowe!
Jeśli nie masz czasu na samodzielne gotowanie, pyszny burger Poznań czeka na Ciebie w Pasibusie. Szeroki wybór różnych kanapek przygotowanych z wysokiej klasy wołowiny i świeżych dodatków kusi miłośników prawdziwych amerykańskich dań. Znajdzie się tu coś także dla roślinożerców - smakowity wegański burger przyrządzony całkowicie bez produktów odzwierzęcych.
Co ciekawe, również sam Sloopy Joe doczekał się swojej wegańskiej wersji. W tym wariancie zamiast mielonej wołowiny występuje soczewica. Natomiast jako dodatki brylują awokado, kiszony ogórek, czerwona cebula oraz zielona sałata.
- Zewnętrzny materiał partnerski